Mälestise nimi Vasta mõisa ait

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

18/19 sajandi vahetusest pärinev varaklassitsistlik Vasta mõisa mõisaansamblisse kuuluv aidahoone.

Kirjeldus

Keskmise suurusega, krohvitud paekivihoone. Hoonet katab kõrge poolkelpkatus, millel kitsad profileeritud räästakarniisid. Esifassaadis 3 väikest ust, mis kaetud ruutkalasabamustrise voodriga.

Ajalugu

1881. aasta plaanidel on aidahoone olemas. Vasta mõisa peahooneesist väljakut põhjaküljelge raamiv hoone.
1919. aastal mõis võõrandati ja 1932 a. maksti Reinhold H.von Winklerile välja Vasta mõisa võõrandatud vara.
Alates1940.aastast on mõisahooned kooli kasutuses. Aita on erinevatel aegadel kasutatud erineva funktsiooniga-põhiliselt panipaigana.
2000.a.I poolest on mälestis ümberehitatud ja restaureeritud kooli otstarbeks.

Seadusest tulenevalt 50 m maaala mälestise piirist alates