Mälestise nimi Varangu mõisa tõllakuur

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tõllakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Varaklassitsistliku mõisaansambli majandushoone

Kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga, kõrge katusega kivihoone. Hoone põikiteljel asub keskne ümarkaarega värav. Esiseina keskosa on liigendatud nelja poolümarsamba ja madalatesse niššidesse ehitatud segmentakendega.

Ajalugu

Hoone pärineb 18-19.saj vahetusest. Katusekatteks on olnud 1789.a Vene raudplekk, 1860(1842) plekk. Hoone sai põhjalikult kannatada 1970-80-ndatel aastatel. Tõllakuuri katus varises 1970-ndate lõpus ja hoone seisis aastaid läbilaskva katusega. Seetõttu kannatas ka hoone fassaad. 1980-ndate algul remonditi katust. 1980-ndate lõpul sai hoone S-kivi katuse. 2003. a sai hoone uue tsinkkplekk katuse.

vt. kaardilt LISA 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid