Mälestise nimi Audru "Kuldlõvi" kõrtsihoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Üks suuremaid ja väljapaistvamaid klassitsistlikus stiilis kõrtsihooneid Eestis.

Kirjeldus

Kahe talliga U-kujulise põhiplaaniga kõrtsihoone koosnes mnt-ga rööbiti asetsevast rõhtpalkseintega eluosast ja kiviseintega tallidest selle otstest. Puidust eluosa ees on üheksa kapiteeliga kivisamba ja kahe poolsambaga markeeritud ulualune. Eluosa taga on kivimüüriga piiratud suletud sisehoov. Hoonet kattis täiskelpkatus. Eluosa seinad on puhta nurgaga ja kaetud püstlaudvoodriga, see omakorda õlivärviga. Kiviseinad ja sambad on krohvitud ja valgendatud. Tallide nurki ilustavad krohviga imiteeritud kivikvaadrid, seintel eenduv krohvikarniis. Väravad on kalasabamustris laudvoodriga, aknad on kuue ruuduga ja luukidega.
Tallidesse pääses kõrtsi esiküljelt ümarkaarsete väravaavade kaudu; samasugused väljapääsud olid külgfassaadidel. Sakste hobusetalli tagaküljel asusid moona- ja kaeraaidad ning õllekelder. Eluossa viis kaks valgmiku ja kahe poolega ust. Ühest pääses otse suurde talupoegade kõrtsituppa, teisest mantelkorstna ees oleva esiku kaudu aadlikambrisse ja antvärkide tuppa. Talupoegade ja anvtvärkidele mõeldud kõrtsitubade vahel paiknesid letiruum ja sahver. Letiruumil oli erandlikult 2 luugiava. Kõrtsmiku töö- ja eluruumid paiknesid elutoa tagaküljel. (EA)

Ajalugu

Rajati Pärnu suvitajate väljasõidutrahteriks. Nimetatud ka Audru Suurkõrtsiks. Täpne ehitusaeg ei ole teada, valmis arvat. 1827-32. Kõrts likvideeriti 1900; töötas edasi viina monopolikauplusena kuni 1914, seejärel kasutati elamuna. Kohandati taas kõrtsiks 1977 (VRV, arh. K. Aluve, sisekujund. A. Maasik)

Artikkel "Pärnu Postimees"
Trahter Kuld Lõvi otsib juba kuu aega investorit
17.11.2004
Pärnumaa üks tuntumaid söögi- ja meelelahutuskohti, trahter Kuld Lõvi on kuu aega müügis olnud, otsitakse sobivat investorit, kes võtaks üle kinnistu ja ehitaks välja majutuskohad.
Ajaloolise kõrtsihoone müüki vahendava kinnisvarabüroo LVM maakler Peeter Joosep ütles, et kinnistu vastu on huvi tundnud nii eestlased kui välismaalased.
“Kuna tegemist on spetsiifilise müügiobjektiga, on ostuhuvilised kõik ärilise suunitlusega,” kommenteeris Joosep 11,5 miljoni kroonise alghinnaga trahteri müüki.
Üks põhjustest, miks Kuld Lõvi omanikud investorit otsivad, on vajadus ümber orienteeruda. Vanasti Pärnumaa populaarseima kõrtsi tiitlit kandnud koht on viimasel ajal kurtnud klientide vähesuse üle. Pärnu linnas lahutab inimeste meelt kuursaal oma tiheda programmiga, linnast paar kilomeetrit väljas asuvasse kõrtsi kliente enam ei jagunud.

Janno Peterson firmast Kinnisvaraekspert ei soovinud trahteri müügihinda kommenteerida. Küll avaldas ta arvamust, et kuna tegemist on kohaga linnast väljas, peaks kõrts suunduma senisest rohkem turistide järgi.

“Linna meelelahutuskohtadega pole mõtet konkureerida. Hea äriidee päästaks Kuld Lõvi trahteri kindlasti,” väitis Peterson. Ta tõi näiteks Pärnu kuursaali, mis vindus pikka aega, kuid nüüd on korralikult tööle pandud.

“Kuigi Pärnu ja Audru vahelisse piirkonda kerkib palju uusasumeid ja sellega tuleb sinna uusi inimesi, on potentsiaalsed Kuld Lõvi kliendid ikkagi välismaalased,” ütles Peterson. Läheduses Valgeranna golfiväljaku vastu tunnevad turistid juba nüüd huvi, golfihooaja lähenedes elavneb piirkonnas elu veel ja korralikul söögikohal jätkuks tööd küll.

Trahter Kuld Lõvi kuulub Eesti kapitalile ja seal opereerib OÜ Retroköök. Firma perenaine Sirli Bauer kinnitas, et kõrts korraldab tellimisel pulma- ja sünnipäevapidusid edasi, avalikke bändiõhtuid aga enam ei tule. “Praegu valmistume aktiivselt jõulupidude hooajaks,” sõnas Bauer.
Kirsi Altjõe

- Kuld Lõvi trahteril on lootust taas elule ärgata