Mälestise nimi Võimla Pärnus Pühavaimu t. 19

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Õppekompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Spordihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

silmapaistev historitsistlikus stiilis püssirohuait-võimla

Fassaad on tugevalt liigendatud stiliseeritud gootipäraste ja baroksete detailidega.

Ajalugu

Pühavaimu 19 asus bastioni jupiter püssirohukelder (ait), mõõtmetega 28,8 x 12,1 m, mille seina paksus ulatus 1,6-1,9 m ja kõrgus 4,7 m. Ehitatud 1812 tellistest ja maakividest.
1906-1907 ehitati püssirohukelder Riia arhitekt Wilhelm Bockslaffi (1958-1945) projekti järgi arhiivi ja võimlahooneks. Nimetatud funktsioone täidab hoone tänaseni.

Ajalugu

Asukoht, omanikud ja ehitusaeg: Pärnu kindlustusvööndi täiendamisel ehitati aastatel 1738-1812 bastionide varju neli uut püssirohuaita, neist viimane 1812.a bastioni Jupiter alale. 1836.a anti ait linnale, kes üüris seda laona välja. Aastatel 1906-1907 kohandati ait arhitekt W. Bockslaffi projekti järgi linnaarhiiviks. Linnaarhiiv tegutses hoones 2008.a lõpuni. Võimlasaalist sai linna põhispordibaas, kus 1946.a suvel alustas tegevust Pärnu Linnavalitsuse haridusosakonna alluvuses olnud Laste ja Noorte Spordikool. Kooli on kaks korda ümber nimetatud: 1954.a Pärnu Noorte Spordikooliks ja 1996.a Pärnu Linna Spordikooliks. Kirjeldus, stiil: Hoone on 28X12,1 m suurune nelinurkne hoone, milles olid silindervõlviga eeskoda ja aidaruum. Seinad on 1,6-1,9 m paksud, tellistest ja maakivist segakonstruktsioonis, võlvid ja avapiirded tellistest. Neis on tüüpilised, plaanis ristikujulised tuulutusavad. Keskel oli võlv 0,7 m, kandades 1,5 m paks. Ümberehitused: Algul oli hoonel S-kividest viilkatus, mis 1828.a asendati plekk-katusega. Aida peale ehitati võimla kõrval asuva kooli tarbeks ja juurdeehitisena trepihall ning arhivaari korter. Võimlasaali põhikorpust piiravad barokse kontuuriga, dekoratiivse sõrestikuga kujundatud otsaviilud. Analoogiline viil on ka külgmisel juurdeehitusel. Korteri trepikojad on kujundatud tornidena. Fassaadi on tugevalt liigendatud, meisterlikult stiliseeritud gootipäraste ja baroksete detailidega. Punastest tellistest detailide taustaks on krohvitud ja valgeks värvitud seinapinnad (EA:121, 1996). Arhiiviruumina kasutuses olnud silindervõlviga keldris on säilinud algupärased riiulid.

Kaitsevööndi ulatus

Hoone paikneb Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal, reg nr 27007. Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 4 muinsuskaitsealal paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.