Mälestise nimi Pärnu raekoda

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Keskusekompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Varaklassitsistliku stiili silmapaistev näide Pärnus

Mälestise kirjeldus

Ehitusmeietr oli arvatavasti J. H. Heyer, tisler C. F. Finck. Pärast omaniku surma osteti 1819 .a. keiser Aleksander I käsul hoone 24 100 kuldrubla eest Pärnu komandadi majaks. Aleksander I oli majas ise peatunud 1804. aastal. Algne kõrge üheksa aknaga viilkatus asendati 1830.a. madalama plekk-katusega. Kindluse likvideerimisel anti hoone 1836 Pärnu linnale. Pärast keskaegse raekoja lammutamist 1839.a. kasutati hoonet raekojana. Ühekorruselist kõrvalhoonet lääneküljel kasutati 19. sajandil vanglana, laona, pritsimajana ja söögisaalina. Hoone on rangelt klassitsistlik. Kahejorruselist kõrge sokliga peafassadi liigendab keskrisaliit, millel on neli kannelüüridega joonia pilastrit ja kolmnurkfrontoon. Räästakarniisid on hammaslõikega, nurkades krohvirustika. Avasid ääristavad profiilsed krohviraamistused; sepisvalgustid on algsed. Peauks on 1985.a. tehtud täpse koopiana. Põhiplaan on sümmeetriline. Kandeseinad on maakividest, aknaraamistused ja- sillutised ning keldri võlvlaed tellistest. Peegellaed tehti 1830.a. remondi käigus. Algne anfilaad asendati 20. sajandil koridorsüsteemiga. (EA)

Rajatud 1797.a. kaupmees Peter Reinhold Harderi elamuna.

Kaitsevöönd puudub, kuna mälestis asub muinsuskaitsealal.