Mälestise nimi Ikoon «Maarja kuulutamine», Pihkva koolkond, 17. saj. (puit, tempera)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon.

Vene traditsioonilise ikoonimaali kunstiväärtuslik näide

Ikooni tähendus.
Jumalaema kuulutuse püha tähistab pöördelist hetke piibli ajaloost - sellest algab Uue Testamendi sündmustik, inimese pääsemise filosoofia. Peaingel Gaabrieli missioon on olla sõnumitoojaks, jumaliku informatsiooni vahendajaks, mille märgina hoiab ta käes saua.
Jumalaema on kujutatud istuvana, mis näitab avatust, valmisolekut jumaliku sõnumi vastuvõtuks, samuti on see alandlikkuse märgiks.
Ülal on kujutatud taeva segmenti sealt lähtuva kiirega, mille keskel on ringis valge tuvi - Püha Vaimu sümbol.
Ikonogaafia.
Tegevus toimub lihtsate, rangelt geomeetriliste ehitiste taustal, mis viitab algselt Novgorodi ikonograafiale. Jumalaema kujutamine istuvana otse ingli poole kuulub aga rohkem Moskva traditsioonide juurde, kus sellist varianti hakati kasutama 15. sajandi teisest poolest. Varasemate Novgorodi ikoonidele on iseloomulik Jumalaema istumine seljaga ingli poole, kusjuures tema pea on järsus pöördes.
Jumalaema kuulutuse ikonograafiline temaatika saab alguse evangeelsest tekstist (Luukas, 1 : 26-38). Õigeusklikus traditsioonis tõlgendatakse seda samaaegselt nii Kristuse lihakssaamisena kui jumaliku tarkuse asumisena "majja" Jumalaema puhtas rüpes. Selles kootakse Kristuse ihu, mille meenutuseks on purpurlõng Maarja käes.