Mälestise nimi Kudjape kalmistu Wildenbergi kabel

Mälestise tunnus

19.s. II poolel ehitatud neoklassitsistliku hauakabeli näide, mis on Kudjape kalmistul kõige monumentaalsem ja esinduslikum.

Kirjeldus

Neoklassitsistlik. Madala frontooniga, uhke joonia orderis kujundatud sammasfassaadiga kabel on inspireeritud antiiksest templiarhitektuurist.
Sissse viivad 5 laia trepiastet.
Kabeli omapäraks on materjalikasutus. Eeskätt avaldub see metallilembuses, mis on tõlgendatav sooviga vältida puitu. Terasest on kõik sillused, aknaraamid, ja -piidad, uks, karniiside toed ning lõpuks ka katuse kandetarindus koos plekirooviga. Katusekate - tsingitud terasplekk - on algne. (vt J. Kilumets, A. Pihl "Kudjape kalmistu Wildenbergi kabel. tehniline uuring." 2005.

Wildenbergi kabel
Kudjape kalmistu üks esinduslikumaid kabeleid kuulub perekond Wildenbergile. Tekst portikusel „Familie Oscar Wildenberg” viitab, et kabel rajati ajal, mil perekonna peaks oli saanud teise põlve nahavabrikant Oscar (1852–1928). Tema isa, nahatööstuse rajaja Reinhold Johann Wildenberg suri 1890. aastal. Temale pühendatud memoriaaltahvlit kabelis ei ole, on vaid Oscar Wildenbergi, tolle abikaasa ning nende vanema tütre oma, kes suri 1907. See daatum näib olevat ka esimene perekondlik ajend kabeli ehitamiseks. Uhke joonia orderis kujundatud sammasfassaadiga kabel on inspireeritud antiiksest templiarhitektuurist. Kabeli omapäraks on materjalikasutus. Eeskätt avaldub see metallilembuses, mis on tõlgendatav sooviga vältida puitu. Terasest on kõik sillused, aknaraamid, ja -piidad, uks, karniiside toed ning ka katuse kandetarindus koos plekirooviga.

Allikas: Leele Välja. Jalutaja teejuht, Kuressaare

Ajalugu

Tekst portikusel "Familie Oscar Wildenberg" viitab, et kabel rajati ajal, mil perekonna peaks oli saanud teist põlve nahavabrikant Oscar (1852-1928). Tema isa, nahatööstuse rajaja Reinhold Johann Wildenberg suri 1890.a. tema memoriaaltahvlit kabelis ei ole, on vaid Oscar Wildenbergile, abikaasale ning nende vanemale tütrele, kes suri 1907. See daatum oleks ka esimeseks perekondlikuks ajendiks kabeli ehitamisele.
Käibel olev daatum 1880ndad on tõenäoliselt tehtud stiili pinnalt (konkreetsele allikale viidet ei ole).

Kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata (Muinsuskaitseseadus § 25 l 5).