Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Kuressaare kohtuhoone
Mälestise registri number 20875
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ehitismälestis
Arvel 23.02.1999
Registreeritud 23.02.1999
X-koordinaat 411291.00
Y-koordinaat 6458059.99
Mälestise vana number 335
Ava kaardil

Paikvaatlused(10)

Seisund: hea

Paikvaatluse kuupäev: 26.06.17

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Kohtuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus


Tüüpilise varaklassitsistliku fassaadilahendusega hoone.

Sisestatud: 14.02.2004.

Kirjeldus


Kohtuhoone on linna esinduslikumaid varaklassitsistlikus stiilis hooneid. Range ja sümmeetrilise lahendusega hoone projekteeris arh. V. Richter, ehitas 1789.– 90. a ehitusettevõtja J. Fr. V. Oettingen. Kahekorruselise hoone krohvitud fassaade liigendavad 14 korintose kapiteelidega dolomiitpilatrit, mis ühtses rütmis vahelduvad akendega. Portaali keskel on girlandidega stukkdekoor, aknaavad on dolomiitraamistuses. 1824. a. rajati vasakpoolsele tiivale ühekorruseline juurdeehitis ja asendati ülikõrge punasest kivist murdkelpkatus madala plekist kelpkatusega ning kaotati katuse keskkohta krooninud ornamendiga astmikfrontoon. Hoone põhiplaan on barokne, hoone keskel on avar vestibüül, kust algas lai kolme marsiga trepp. Ruumid paiknesid anfilaadselt kahel pool keskkoridori. 1853. a. ehitati interjöör ümber, muudeti ka treppi (arh. Adamsohn). 1895.a. ehitati esimene korrus osaliselt vanglaks. Hiljem asusid hoones poiltseivalitsus ja pank. II maailmasõjas sai hoone kannatada, säilis vaid peafssaad. Peale sõda maja taastati, misjärel oli pikka aega sõjaväe valduses. Viimased remonttööd toimusid 1998. a., mil toimus dolomiitdetailide puhastamine värvist ja fassaadide põhjalik restaureerimine. Praegu kuulub hoone piirivalvele.

Sisestatud: 20.07.2007.

Ajalugu


Ehitatud 18.saj lõpul. Majas asus kohus, vangla, rentei ja politseivalitsus. Hoone ehitajaks oli Johann Fr. von Oettinger, endine Riia insenerikomando ülem. Seetõttu annab hoone juures tunda Riia ja Tartu esinduslike hoonete seos ja mõju. II ms ajal hoone põles, kuid säilis selle fassaad. Hoone juurde kuulus suur põlispuudega krunt, mis oli ümbritsetud kõrge paekivist aiaga, mida kaunistasid dekoratiivsete klassitsistlikus vormides vaasidega dolomiitplokkidest väravapostid.
1945.a. tõi piirivalve väeosa Kuressaarde saksa sõjavangid, kes taastasid Tallinna tn-s asunud endise poitseimaja piirivalvurite staabihooneks. Sõjavangid ehitasid muuhulgas ka õhkulastud elektrijaama kõrvale Tolli tn-le piirivalvurite haigla jaoks kahekorruselise palkmaja.

Sisestatud: 07.04.2011.