Mälestise nimi Koguva küla planeering kiviaedade, haljastuse ja teedega

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud tüüpiline sumbküla, talukompleksidega, mis on säilitanud oma vana 19.s. lõpu - 20.s.alguse miljöö koos kiviaedade ja teedevõrguga.

Mälestise kirjeldus

Sumbkülas on taluhooned ehitatud ebareeglipäraselt tihedasse sagarasse põldude, karja- ja heinamaade keskele. Sellise talude sagara liigendab tihe teedevõrk, mille ristumiskohtadel on väikesed külavainud. Kõik taluõued ja külatänavad on piiratud ~1m kõrguste maakiviaedadega. Puittaradega olid jaotatud ka siseõued.
Talude planeering on suurte erijoontega. Kümne õuehoonega on kolm talu, väikseim Kopli vabadikukoht on kahe hoonega.
Põhiosa hoonestusest on ehitatud männi- ja kuusepalkidest. Pae- ja maakividest hakati eelkõige ehitama suvekööke, sepikodsid ja maapealseid keldreid. 19/20 s. vahetusel tului lõhutud maakivi kasutusele ka rehealuste ja lautade materjalina. Katusekatteks oli kuni viimase ajani roog, suveköökide ja sepikodade katus tehti laudadest.

Mälestise ajalugu

Esimesed kirjalikud teated pärinevad 1532.a., mil ordumeister W.v. Plettenberg andis Koguva talupoeg Hansule vabakirjaga päritavaks valduseks 2,5 adramaad, lisaks karja- ja heinamaad.
Vabatalupoegade kõrval elasid külas ka Muhu-Suuremõisa päristalupojad. 18.s. algul moodustasid 4 vaba- ja 4 pärustalupoegade majapidamist avara sumbküla. Küla kasvas perede hargnemise teel ja 1921 oli seal 21 majapidamist.
Koguva küla hoonestus pärineb põhiliselt ajavahemikust 1880-1930, üksikud aidad pärinevad 18.s. viimasest verandist.

Kaitsevööndi skeem esitatakse käesoleva KKT lisas nr. 2

Objekti jooksev info

8.02.02. pidasid Koguva küla tuleviku üle plaani Muhu vallavalitsuses Jaan Vali, Kaire Tooming ja vallavanem Ain Saaremäel. Võeti vastu otsus arendada edasi J. Vali poolt juba varemalt kirja pandud Koguva küla uurimis-projekteerimistööde lähteülesannet. Vald lubas ka omapoolset rahalist toetust projektile.Inf. J. Vali.