Mälestise nimi Koguva küla Laasu talu rehielamu

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Elamu, Rehielamu, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Rehielamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud, etnograafiliselt tüüpilise sumbküla talukompleksi mõnevõrra ebatraditsiooniline eluhoone

Kirjeldus

Rõhtpalkseintega paekivivundamendil ulualusega rehielamu, rookatus kaetud eterniidiga. Elumaja on mõnevõrra ebatraditsiooniline, kuhu kuulusid peale rehielamu tavaliste alajaotuste veel mõrrakuur jt. abiruumid.

Ajalugu

Koguva küla keskel, külavainu ääres, mis moodustub Tooma, Tõnise ja Laasu kivist õueaedadest, asub Laasu talu. 1702. aastal asus Koguvasse elama Vempe Michel, kelle poeg Laass andis talule nime. Laasu talu peremehed kuulusid pärisorjadena Muhu-Suuremõisa alla. Pärisorjuse kaotamisega ühtlustus nende sotsiaalne seisund Koguva vabatalupoegadega. Priinimeks said Laasu elanikud endale Tüür. Maa poolest on Laasu talu üks suuremaid Koguva külas, jäädes oma 50 ha alla vaid Tooma talule. Muidugi moodustas põhiosa maast nii ühel kui teisel kadakane karjamaa ja heinamaa.
Läänepoolsem osa ehitatud 19.s. lõpul (1894?), hävinud idapoolsem pidi olema varasem.

Vastavalt lisatud skeemile