Mälestise nimi Muhu pastoraadi peahoone
Ehitisregistri ehitis pastoraadihoone (106024630)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Kiriklakompleksi kuuluv eri aegadel ehitatud eluhoone. Mälestise tunnuseks on hoone põhimaht ja ruumijaotus, algupärased ehituskonstruktsioonid, detailid ja hooneosad ning nende arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Suur, ühekorruseline L kujulisepõhiplaaniga, eri aegadel üksteisega liidetud puithoone. Kaetud kelpkatusega.

Mälestise ajalugu

Pastoraat on märgitud juba rootsiaja (17.s.) lõpust pärinevail kaartidel (EAA.308.2.50 ja EAA.308.2.54). Rootsi ajal rajatud pastoraat purustati 1703. aastal. Peale Põhjasõda (1700-1721) ehitatud pastoraadihoone hävines süütamisest tekkinud tulekahjus.
100 aastat hilisemal nn. reguleerimisaegsel kaardil (EAA.2072.3-2.357) on aga peale kiriku ja kirikuaia jälgitavad kõik selleaegsed pastoraadi hooned. Kui tänane üsna suuremahuline puitehitis paikneb põhja-lõuna suunas, siis 1800.a kaardil on pigem ida-lääne-suunalist peahoonet kujutatud rea väiksemate kõrvalhoonetega.
Pastor Gottlob Schmidti ajal ehitati 1832.a uuesti tänaseni säilinud pastoraadihoone.
Kuni 20.s. I poole lõpuni elasid pastoraadis pastorid ja jagati kooliharidust .
1930-ndate pastorid Schultz ja Eicchorn ei ole enam pidevalt Muhus elanud. Selle asemel on sel ajal pastoraadis elanud Muhu arstid – doktor Luig ja 1932. kuini 1940. aastani doktor Dmitri Golubjatnikov (1896–1942), kes siinsamas ka haigeid vastu võtsid.

Peale sõda tegutsesid majas vallavalitsus, postkontor, telefonikeskjaam, näidati kino. Kui 1948. aastal hävis tules Liiva Algkool, anti maja kooli käsutusse. Pikka aega on hoone olnud Muhu Põhikooli kasutuses, kuid nüüd on see tagastatud kogudusele.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.

Eesti Kirik 16.04.2014, artikkel "Lühiuudised (Korrastatakse Muhu pastoraati)"