Mälestise nimi Maasi ordulinnuse varemed bastioni ja vallikraaviga

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Ordulinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Keskaegne silmapaistev kaitserajatis, seotud ajaloo oluliste sündmustega, monumentaalne ehitismälestis ja maastikumärk.

Mälestise kirjeldus

Tüüpiline ringmüüriga ümbritsetud piklik majalinnus. 46,9x12,2 m suurune Saaremaa dolomiidist ja paekivist peahoone on ehitatud kahes järgus. Neist vanim W-poolne kahe piilariga osa. Vanema isa väravad asusid O-küljel. Peahoone oli 3-korruseline. Säilinud I korrus koosneb kolmest ruumist, neist kaks on ühe, üks kahe piilariga. Tüsedad 4-tahulised piilarid kannavad lihtsaid paekivist servjoonvõlve. Vanema osa trepid on S-seinas, nendega külgnevad ka mantelkorsten ja kerishüpokaust. Vanema osa seinte paksus on 2,1-2,3m, uuemal 2,7-3m.
Peahoonet ümbritsev ringmüür moodustab ebakorrapärase nelinurga, küljepikkustega 70-90m.
Linnusel oli oma sadam. (EA)

Mälestise ajalugu

Linnuse rajas ordumeister Burchard v. Dreileben 1345, asendamaks Jüriöö ülestõusus saarlaste poolt hävitatud Pöide ordulinnust. Laiendused Goswin v. Herikese aegu. Ehitust täiendati 16.s. I p. 1576 Maasilinnus õhiti ja relvad viidi Kuressaare linnuse tugevdamiseks.

Kaitsevööndi ulatus

Kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist (vallikraavi servast) arvates. Kultuurkihi olemasolu võib ulatuda ka oluliselt kaugemale 50 m raadiusest.

Saarte Hääl 11.02.2014, Ain Lemberi artikkel "Maasilinn saab uue välisvalgustuse"

Saarte Hääl 26.04.2014, Ivika Laaneti artikkel "Maasilinna selts kutsub korrastamistalgutele"