Mälestise nimi Ikoon "Jumalaema", 17/18.saj. (tempera, puit)
Mälestise vana number 737;2

(Kirjelduse koostas Külli Erikson 2003. aastal.)

Tehnika: maalitud.
Dateering: 17/18. saj.
Mõõtmed: 135,5 x 57,4 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Ikoon on kaetud lakikihiga, mille mõjul maalipind on tumenenud. Lisaks on ikoonil värvikaod ja profülaktilised kleebised.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon on maalitud temperavärvidega puittahvlile, pärinedes Moskva ekspertide esialgsel hinnangul 17/18. sajandist. Samas tuleb tõdeda, et kujutise käekiri on sarnane G. Frolovi omale. Kuna ikooni pind on sinna kantud lakikihi mõjul oluliselt tumenenud, võib see mõjutada dateeringu paigutamist varasemasse aega. Täpsem dateerimine on võimalik restaureerimise käigus (vt. ka ÜRTUI nimekiri 1982/52).

Ikoonil on kujutatud Jumalaema (“Богоматеpь”), kes pöördub eestpalvetajana Kristuse poole. Neitsi on kujutatud täisfiguurina. Ta seisab poolpöördes ja on tõstnud palveks käed, peopesad ülespoole. Jumalaema kannab purpurpunast palestiina abielunaise pealinikut maphorioni, mille õlgadel ja laubaosal on 3 vana-idamaist neitsitähte. Seljas on tal oliivroheline rüü.

Asukoht: I korruse palvetoas.