Mälestise nimi Ikoon "Ristija Johannese pea maharaiumine", 19/20.saj. (tempera, puit)

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

materjal ja tehnika: puit, tempera;
autor, valmistamise koht, dateering: 19. saj lõpp või 20. saj algus;
mõõdud: vm 34 x 31 cm;
eritunnused: Ikooni vasakus allnurgas on kaks põletusjälge.;
täiendavad andmed: Süžee on eriti armastatud vanausuliste poolt. Ikooni keskel ülaservas on helesinistel pilvedel valges rüüs Jumal-Isa. Ikoonil näeme Ristija Johannest mitmel ajahetkel: (vasakul pool) kui ta on kummardunud timuka ette ja (keskel) juba peata kehana. Ikooni paremal poolel ulatab timukas vaagnal olevat Johannese pead Salomele. Ristija Johannese pea maharaiumise stseeni aluseks on Uue Testamendi süžee (Mk 6: 14-29): kuningas Heroodes lasi hukata Ristija Johannese oma vennanaise Heroodiase salasepitsuste tagajärjel. Kuningas oli lubanud täita Heroodiase tütre Salome tantsu eest tema ükskõik millise soovi. Ema soovitas tal paluda Ristija Johannese pead.;