Mälestise nimi Skulptuurid «Ilu» ja «Töö», J. Raudsepp, 1937 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti XX sajandi tuntud kujuri Juhan Raudsepa silmapaistvalt heal kunstilisel tasemel dekoratiivskulptuurid; ajastu ehitusplastika väljapaistev näide 1930. aastatest.

Kunstihoone fassaadiorvadesse paigutatud mees- ja naisakt.

Tallinna Kunstihoone (Vabaduse väljak 8)

Muinsuskaitse alla võetud 1991. aastal – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 722
Juhan Raudsepp (1896-1984) – Pensa kunstikooli haridusega silmapaistev ja viljakas, mitme-kesise loomelaadiga kujur. Loonud monumente, portreid, dekoratiiv- ja hauaplastikat
V. Viilmann. Juhan Raudsepp. Tallinn, “Kunst”, 1984, lk. 36, 42: Nimelt oli 1935/36. aasta jooksul EKK SKV poolt vaid üks tellimus – Kunstihoone kahele fassaadikaunistusele 6500 krooni ulatuses. Nagu varem märgitud, oli Tallinna Kunstihoone ehitamine lõpetatud 1934. aastal, kuid puudusid veel dekoratiivsed figuurid, mis arhitektid E. Kuusik ja A. Soans oli hoonet kavandades ette näinud. Eelnevalt korraldatud võistluse tulemusel otsustati figuurid teostada Raudsepa kavandite järgi. Seega sai ta aasta ainsa tellimuse endale.
1935. aastal alustabki kunstnik tööd. Teostada tuli kaks kuju: naisfiguur sümboliseerimaks ilu ning meesfiguur tööd. Kujud pidid olema lõpetatud 1. juuniks 1936. Esimesena valmis naisfiguur väga hoolikalt teostatud pronksivalus (valamine toimus Riigi Sadamatehastes, valajaks oli meister Kurg). Meesfiguuri puhul esimene valu ei õnnestunud, teine valu toimus alles 1937. aasta veebruaris. Lõplikult valmisid kujud Raudsepa kirja kohaselt 5. maiks 1937 ja asetati ettenähtud kohale. Õigustatult hinnati Raudsepa tööd ainulaadseks, sest pronksfiguure polnud meie ehitusplastikas seni rakendatud. Staatilisest poosist lähtuv üldistav ja sujuv modelleering laskis mõjule pääseda figuuride rahulikul ilul. Ka kujude püstasendis lahendus pidas silmas kogu hoone vertikaalset liigendust ja arhitektoonilist rütmi. Rõhk oli asetatud arhitektuuri kaunistavale osale.
Ligilähedaselt sama lahendusega teostas Raudsepp veel mitme hoone figuraalsed kaunistused. Näiteks A. Matteuse ja K. Burmani projekti järgi 1936. aastal ehitatud Tartu Panga mehe ja naise figuurid “Kaubandus” ja “Põllumajandus” (mõlemad pronks, 1937).

Materjal: pronks.
Autor, valmistamise koht: Juhan Raudsepp, Tallinn
Dateering: 1935 - 1937
Mõõtmed: „Töö” skulptuuri kõrgus 240 cm, alusketta diameeter 65 cm
„Ilu” skulptuuri kõrgus 235 cm, alusketta diameeter 62 cm
Märgid (meistrimärgid): Juhan Raudsepp 1936 Tallinn
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Juhan Raudsepp 1936 Tallinn
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): dekoratiivsed kujud olid Kunstihoonele (1934, arhitektid Edgar Kuusik ja Anton Soans) projektijärgselt ette nähtud. Raudsepp võitis vastava konkursi, skulptuurid valmisid Kujutava Kunsti Sihtkapitali Valitsuse tellimusel.