Mälestise nimi Skulptuur «Kajakad», J. Eskel, 1971 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Skulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui miljööväärtuslik dekoratiivskulptuur; Eesti 1970. aastate dekoratiivplastika paremikku kuuluv näide nimeka kujuri Juta Eskeli loomingust.

Kompositsioon tihedas parves lendavaist kajakatest.

Paiknes Kadriorus, Narva mnt. 90 juures haljasalal. 20. augustil 1995 VARASTATI

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 727
Juta Eskel (1927-2017, sünd Parm, 1939-51 Mullari) – kujur. Viljelenud portreed, figuurikompositsiooni, dekoratiivplastikat, kasutades mitmekesist materjali (pronks, šamott, klinker jm.). Temalt ka skulptuur „Neiu vaagnaga“, reg. nr. 2220
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: Juta Eskeli dekoratiivskulptuuris „Kajakad“ on lendavad, üksteisega tihedalt liituvad linnud paigutatud kahte gruppi. Vasakul asuvad linnud on suunaga allapoole, paremal – ülespoole. Paremal üks lind teistest veidi eraldunud. Gruppi seovad lindude tiivad, mis keskel liituvad ja moodustavad kompositsiooni kõrgema osa.

Materjal: pronks.
Autor, valmistamise koht: Juta Eskel
Mõõtmed: andmed mõõtmete kohta puuduvad – hinnangulised mõõdud: 100 x 100 x 100
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kompositsioon oli kinnitatud metalltoru otsa, maapinnast ca 20 cm kõrgusele.