Mälestise nimi Kõpu (EAÕ) kalmistu

Menetleja: Hiiumaa nõunik, Karin Kirtsi

Mälestise tunnus

Kõpu (EAÕ) kalmistu on piirkonna ajaloolise väärtusega matmispaik, kuhu on sängitatud mitmeid ümbruskonna tuntud isikuid.

Kirjeldus

Kõpu (EAÕ) kalmistu üldpindala on 0,32 ha. Kalmistu välispiirideks on kogu ulatuses puitlippaed kõrgusega ca 1,0 m. Kalmistu ainuke värav on moodustatud ümarpuidust postidest (kõrgusega 2,2 ja avaga 2,5 m). Kaitseks vihma vastu on värav pealt kaetud lihtsa rõhtsa laudkatusega. Kalmistul on tööriistakuur ning veepaak kastmisvee tarvis. Kalmistu vanemad kui II maailmasõja lõpp hauatähised ja piirded on: metallhauatähised - 16, sh sepiseid - 11; sepisaiad - 2; kivist hauatähised - 14.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Hiiumaal, Kõpu külas, Kõpu kirikust 200 m põhja suunas ehk Kõpu tuletorni poole suunduvast teest 400 m põhja (Mägipe küla) suunas.

Ajalugu

Kõpu (EAÕ) kalmistu täpne asutamise aeg ei ole teada. Kalmistut nimetatakse rahvasuus ka Kõpu ülemiseks kalmistuks. Kalmistu lähedal asuv Kõpu apostliku-õigeusu Püha Andrei kirik-koolimaja ehitati 1910. aastal. Kalmistule on maetud teenekas looduseuurija Joann Kallas (1911-1999), Kõpu majaka ülem Mihhail Trofimov (1836-1911), kiriku vöörmünder Juhan Vool (1882-1974).

Kaskor, Vello (2013). Hiiumaa kalmistud. Hiiumaa Muinsuskaitse Seltis väljaanne nr 1. Kärdla