Mälestise nimi J. Koorti monument, E. Viies, arh. A. Mänd, 1987 (pronks, graniit)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eesti nimeka kaasaegse kujuri Edgar Viiese loomenäide 1980. aastate stiilis monumendiplastika vallast; paikkonna kultuuriloolist sidet kuulsa eesti kunstniku Jaan Koortiga jäädvustav tähis Kadrioru pargis.

Skulptor Jaan Koorti poolfiguur roosast graniidist postamendil.

Paikneb Kadrioru pargis (Kadrioru lossi lähikonnas, Mere alleest vasakul).

Muinsuskaitse all alates 1991 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 741
Kunstiteadlane Heini Paas, 2002: E. Viies on kujutanud J. Koorti otsevaates poolfiguurina, katmata pea ja prillidega. Paremas käes on haamer, vasakus peitel. Seljas on kõrge kraega mustriline avarate käistega kampsun. Riietuse rohked voldid ja detailid kontrasteeruvad rangevormilise kolmeosalise postamendiga.
J. Kivimäe. Edgar Viies. Tallinn, 2002, lk. 54: Groteskne inimesekontseptsioon on siin ühendatud dekoratiivsusesse kalduva stilisatsiooniga, barokselt voltleva rõivaste modelleeringuga, mis on ainulaadselt maaliline ja rikkalik. Viiese Johann Köleri (1976), samuti Jaan Koorti (1983) ja Friedebert Tuglase (1986) monumentide puhul on selline meetod tulemusrikas ja meeldejääv. Autor on oma Tuglase ja Koorti valmimise lugu kirjeldanud järgmiselt: „...Nii Tuglase kui Jaan Koorti monumendid valmisid kõigepealt portree-skulptuuridena. Riik ei finantseerinud kultuuriklassikute monumentide tellimust ning kokkuleppe korras telliti minult suuremõõtmeline portree. Arhitektoonid olid mõlemal portreel lihtsad graniidist risttahukad.... Jaan Koorti monumendiga on sama sugu, see on portreeliselt äratuntav. Aluseks on üks Tuui Koortilt saadud nn. Sinse esmaspäeva foto, kus Koortil on lips tagurpidi ees. Ka ta elus läksid asjad tihti tagurpidi. Mind intrigeeris tema iseseisev ja konfliktne loomus, tema traagiline ja segane surm Venemaal. Koorti olemus on fikseeritud mõne joonega. Kõvakäeline ja järsk isiksus avaldub kuidagi haamrit hoidvas käes ja robustses kampsunis, mis meenutab skafandrit.

Edgar Viies (sünd. 1931) – kujur. Loonud arvukalt kompositsioone, monumentaal- ja dekoratiivplastikat. Varasemas loomingus konstruktivistlikud ja abstraktsiooniotsingud, hiljem muutub väljenduslaad ekspressiivsemaks. Temalt ka suuremõõtmeline dekoratiivskulptuur „Merineid“, reg. nr. 2247 ja skulptuur „Kompositsioon“, reg. nr. 2237

Pekka Erelt. Skulptor Edgar Viies - geenius, kes elas oma ajast väljas. Eesti Ekspress 29.08.2018

(2002) Edgar Viies. Koostanud Juta Kivimäe. Tallinn: Eesti Kunstimuuseum

Materjal: pronks, graniit.
Tehnika: raidtehnika, valatud.
Autor, valmistamise koht: skulptor Edgar Viies, arhitekt Andres Mänd
Dateering: 1983
Mõõtmed: poolfiguuri kõrgus 165 cm; postamendi ülaosa 117 x 117 x 90 cm; keskosa 33 x 105 x 75 cm, alusplaat 12 x 171 x 146 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kuju vasakul küljel allosas kunstniku signatuur: E. V. 83 Roosast graniidist postamendi kuubikujulise ülaosa esiküljel on kõrgreljeefis, pealt poleeritud kiri. SKULPTOR / JAAN / KOORT / 1883-1935
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kuju patineerunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): mälestusmärk püstitati Kadrioru pargi veerel Mäekalda tänaval ateljeed omanud Jaan Koorti 100. sünniaastapäevaks. Postament ja poleeritud sokkel roosast graniidist.