Mälestise nimi J. Smuuli monument, T. Maarand, arh. R. Tomingas, 1990 (pronks, graniit)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saare maakonna vaneminspektor, Inna Ligi

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud nimeka Eesti kaasaegse kujuri Tõnu Maarandi loomingu näitena; rahvakirjanik Juhan Smuuli omapärane ja teravmeelse kujundusega karaktermonument

Mälestise kirjeldus

Rahvakirjanik Juhan Smuuli kivil istumas kujutav mälestussammas. Materjal ja tehnika: pronks, valatud, graniit, raidtehnika. Autor, valmistamise koht, dateering: skulptor Tõnu Maarand, arhitekt Rein Tomingas, Tallinn, 1990. Mõõtmed: kaal ca 3,5 tonni. Kompositsiooniliselt ülesehituselt on monument 4 osaline. Kolm eraldiasetsevat graniitkivi, millest keskmisele toetub poolistuvas asendis Juhan Smuuli pronksist skulptuur. Skulptuuri mõõtmed: kõrgus maapinnast 3,5 meetrit, külje laius põlvest seljani 1,4 meetrit. Skulptuuri toetava kivi mõõdud ca 1,2x1 m, kõrgus 1,6 meetrit.
Eritunnused: parema käe nimetissõrme ots mahasaetud, parem põlv peale vigastamist restaureeritud.

Tõnu Maarand (sünd. 1940) – kujur. Loonud figuuri¬kompositsioone, teatriinimeste ja kirjanike psühholoogilisi karakter¬portreid, kultuuri¬tegelaste monumente. T. Maarand sai monumendi eest 1982. a. võistlusel I auhinna.

Mälestise ajalugu

Pärast valmimist 1990.a asus monument Kadrioru pargis. Muinsuskaitse all alates 1991.a (Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 742).
Vandaalid hakkasid monumenti kimbutama varsti pärast selle püstitamist. Skulptuuri detail "kajakas" varastati mitu korda (1992, 1992 ja 1996 või 1997). 1995.a saeti figuurilt parema käe nimetissõrme ots. 1997.a juulis üritati varastada terve pronksskulptuur, see oli kraanaga graniitaluselt maha tõmmatud, misjärel skulptuuri põlv sai viga ja vajas keevitamist. Vältimaks metallivaraste rünnakuid, viidi 3,5 tonni kaaluv monument ARS Monumentaali lattu, kus see restaureeriti ning seejärel ladustati Kesklinna Valitsuse poolt.
Kadrioru parki ei saanud skulptuuri tagasi paigaldada, sest pargi rekonstrueerimise arhitekt oli sellele vastu. 2000.a tegi autor Tõnu Maarand Tallinna Muinsuskaitseametile ettepaneku eksponeerida teos J. Smuuli sünnikohas Muhumaal, kuid kuna Muhu vallal polnud teisaldamiseks piisavalt vahendeid, lükkus üleandmise edasi. 14. juuni 2006.a Tallinna Linnavalitsuse korraldusega (nr 1301-k) müüdi monument 1 krooni eest Muhu Vallavalitsusele, kes teisaldas selle oma kuludega J. Smuuli sünnikodu lähedale Muhu saarele.

Heli Salong. Juhan Smuuli kuju saab koha Koguvas. - Meie Maa 18.05.2006
Muhulased saavad siiski Smuuli endale. - Postimees 31.05.2006