Mälestise nimi Hellenurme mõisa saeveski

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Auruveski, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Auruveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Valgamaa ühte esinduslikumasse mõisaansamblisse kuuluv tööstushoone. Veski on ehitatud perioodil, kui mõis kuulus tuntud loodusteadlase ja akadeemiku Alexander von Middendorffi (1815-1894) vanemale pojale Ernst von Middendorffile, kes jätkas isa poolt alustatud ehitustöid mõisas.

Mälestise kirjeldus

Jõeoru kohal paiknev pikliku mahuga hoone, mis on ehitatud nii maakividest kui tellistest. Hoone põhjapoolse otsa kohal on liitub kiviosaga puidust vertikaalse laudisega kaetud juurdeehitus. Kogu hoonet katab laastuga viilkatus. Hoone paisjärve poolsel otsal asub pandusega sissesõiduvärav.

Ehitatud 19. sajandi lõpus või 20. sajandi alguses. (Juhan Maiste, 1985)