30.10.2014 toimus registri suuremahulisem uuendamine. Seoses sellega võib esineda registri töös hälbeid ja/või tõrkeid.

Probleemide jätkumisel kasutada puhverdatud failide uuendamiseks brauseri info värskendamist (F5 e. Refresh kasutamine) või tühjendada brauseri vahemälu (põhjalik õpetus Google abikeskuses). Peida teade.

Mälestise nimi Otepää kirik

Tähis: Jah
Kasutuses: Jah

Inspektor: Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor, Mari-Liis Paris

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpiline sakraalhoone, mis on mänginud olulist rolli Eesti iseseisvumisel.

Mälestise kirjeldus

Maakividest seinad olid arvat. väljast krohvimata (hiljem pritskrohv), dekoorelemendid tellisest. Puitsambad jagavad ruumi kolmeks lööviks; puidust kandekonstruktsioon (laefermid jm.) on rikkaliku neogooti dekooriga. Sinimustvalge lipu pühitsemise 50. aastapäeval 1934 paigaldas EÜS W-fassaadile mälestustahvlid (skulptor V.Mellik), hävitatud reljeefid taastati 1989 (skulptorid M.Varik ja R.Veeber) (EA)

Mälestise ajalugu

Keskajast on teateid 3 sakraalehitusest, millest arvatavalt 1638 nimetatud Miikaeli kirik on praeguse kiriku eelkäija. Korduvalt sõdades kannatanud ning seejärel taastatud ja rekonstrueeritud kiriku varasem kujunemislugu on teadmata. Praeguse kirikuhoone vanem osa on 1860 valminud W-torn neobarokses vormides kiivriga ja osaliselt W-sein. 1889-90 ehitati uus, ilma iseseisva kooriruumita pikihoone, millele O-s liitub käärkamber (arh. R. Guleke)(EA)

- Täna räägime Valgamaa kirikutest: Otepää Maarja koguduse kirik

Valgamaalane 20.05.2014, artikkel "Kirik ootab endiselt bareljeefi"

Valgamaalane 02.06.2014, artikkel "Selgus bareljeefikonkursi võidutöö"

Maaleht 05.06.2014, artikkel "Eesti lipuloo bareljeefi konkursi võitja on skulptor Gea Sibola Hansen"