Mälestise nimi Taheva mõisa tall-tõllakuur

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Lõuna-Eesti kunagisse silmapaistvaimasse mõisaansamblisse kuuluv hoone.

Kirjeldus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, viilkatusega, maakividest ja tellisest krohvimata fassaadiga abihoone. Hoone paikneb mõisa sissesõidutee ääres, laudakompleksi ja kaalukoja vahetus läheduses esifassaadiga vana peahoone suunas. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Tall-tõllakuur on piklik tahutud maakividest ehitis, mille algne poolkelpkatus on asendatud viilkatusega. Hoone nurkades on kasutatud tahutud maakividest kvaadreid. Esifassaadil paiknevad sümmeetriliselt kolm väravatega ukseava ning nende vahel rütmiliselt paiknevad aknaavad. Avade segmentkaarsed sillused ja ääred on laotud tellisest. Samasugused ukseavad paikenad ka otsafassaadidel viiluvälja keskosas. Algsed aknaavad on akende välja vahetamisega ehitatud väiksemaks. Hoone paikneb mõisa vana kõrvalhoone ansamblis, kuid on selle algse kavatisega nõrgalt seostatud. Tall-tõllakuuri vahetus läheduses asub laudakompleks ja hoonega samas stiilis kaalukoda.

Ajalugu

Mõis asutati 17. sajandil. Põhjasõja järgselt kuulus mõis nii von Delwigitele kui von Kosküllidele. Alates 1813. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis von Wulfide aadlisuguvõsale. Mõisa tall-tõllakuur on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Taiwola.