Mälestise nimi Mänspäe kabel
Ehitisregistri ehitis kirik (115013669)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiumaa vaneminspektor, Karin Kirtsi

Piirkonna ajastutüüpiline sakraalhoone

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega puithoone on kaetud tsinkplekk viilkatusega. Põhiplaanilt 4-nurkne, apsiidiga kooriruumi. W-otsas 3-korruseline, lihtne, torniga eeskoda. Fassaadid kaetud akende kõrguseni püst-, sealt edasi, ristlaudisega. Vaheosad, nurgad ja pealt ümarkaarsed aknad markeeritud teist tooni dekoratiivlaudisega.

Mälestise ajalugu

Praegune kabel on selle koha peal kolmas. Esimene valmis umbes 1689. Teist hakati ehitama kas 1764 või 1796 (mõlemad aastaarvud on kabelisse jäädvustatud).
Praegune hoone on ehitatud parun Hoiningen-Huene valitsemisajal. Kabel pühitseti 26.10.1908. 2000 remonditi kiriku torni, tehti maakividest välistrepp, vahetati peauks ja torni aken, värviti fassaad ja ehitati uus aed.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid

z