Mälestise nimi Ristna tuletorn

Menetleja: Insener- nõunik, Üllar Alev

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Tuletorn, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Etendanud tähtsat osa rahvusvahelise laevaliikluse ohutuse tagamisel. Vaatamata betooniga katmisele on torn hästi proportsioneeritud. Tuletorni juurde kuulub abihoonete kompleks.

Kirjeldus

Tuletorn koosneb kahest kontsentrilisest katlaplekist metallsilindrist, mille vahele on kinnitatud metallist keerdtrepp. Torni toetavad kaheksa profiitrauast kontraforssi. Esimese maailmasõja järel valati tuletorni metallist väliskest ja kontraforsid betooni sisse. Tornil on üleval metallist mašikulii sarnane lahendus, milles asub teenindusruum ja selle kohal omakorda kupliga kaetud tuleruum. (Jaan Vali, 2011)

Ajalugu

Metallist 30-meetrine tuletorn valmis 1874. aastal Prantsusmaal valmistatud osadest. Esimeses Maailmasõjas sai torn tugevalt kannatada ning 1921. aastal valati tuletornile ümber betoonist särk.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid