Mälestise nimi Tahkuna tuletorn

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Tuletorn, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kõrgeim Eesti neljast malmtuletornist. Säilitanud algupärase välisilme ja algsed detailid.

Kirjeldus

43 m kõrgune sihvakas silindriline ülespoole aheneva tüvipüramiidi kujuline torn on kokku pandud malmelementidest. Üleval teenistusruumi kõrgusel asub konsoolidele toetuv ringrõdu, mille kohal kupliga kaetud tuleruum. Torni siseküljel on välisseinale kinnitatud malmist keerdtrepp. Tule energiaallikaks on tänapäeval elekter.

Ajalugu

Ehitatud aastatel 1873-1875. Esimeses ja teises maailmasõjas sai tuletorn kergelt kannatada, kuid remonditi peagi. 1998. aastal tehti tornile kapitaalremont ja vahetati kraana abil välja laternaruum. Ajalooline laternaruum paigaldati tuletorni kõrvale maapinnale. (Jaan Vali, 2011)