Mälestise nimi Käina kiriku varemed
Ehitisregistri ehitis Kiriku varemed (120286909)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiumaa vaneminspektor, Karin Kirtsi

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917.

Lääne-saarestiku nooremaid ja omapärasema arhitektuuriga keskaegseid sakraalhooneid.

Mälestise kirjeldus

Lihtne ühelöövilise pikihoonega gooti stiilis saalkirik. Ümberehituse käigus 19. sajandi teisel poolel pikihoone lõunasein lammutati ja kirikuruumi avardati uue suure juurdeehitusega kiriku lõunaküljel.

Mälestise ajalugu

13. sajandi keskpaigas ehitati kivikiriku asukohta puidust pühakoda. Kivikirik püstitati siia Saare-Lääne piiskopi Johannes III Orgese valitsemisajal aastatel 1492-1515. Käina kirik ehitati põhjalikult ümber aastail 1859-1860. 1941. aasta 14. oktoobril tabas kirikut saksa süütepomm, mis läbi kooriruumi lae kukkudes põletas hoone varemeiks. 2004. aastal sai kooriruum uue katuse.