Mälestise nimi Vaemla mõisa villaveski
Ehitisregistri ehitis villaveski-elamu (115003943)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Hiiumaa vaneminspektor, Katrin Koit

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Küün, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Küün, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisaarhitektuurile iseloomulik abihoone mõisakompleksis.

Mälestise kirjeldus

Pikk, ühekordne, väljaehitatud katusekorrusega krohvitud kivihoone. Kaetud poolkelpkatusega. Aknad lihtsad.

Mälestise ajalugu

Vaemla mõisa mainiti esmakordselt 1598.a., 1660. aastail oli see juba Wachtmeisterite Hiiumaa valduste keskuseks. 1684.a. läks mõis kroonule, 1725.a. anti keiserliku kingitusena A. W. Wachtmeisterile, kelle kaudu mõis paarkümmend aastat hiljem Stackelbergide omandusse jõudis. 19. sajandil olid mõisa omanikeks von Gernetid, hiljem aga A. von Richter ja 1902. a. N. von Hoyningen-Huene. Aastatel 1908-1922 kuulus mõis parun G. C. von der Pahlenile; siis see riigistati.

Mälestise ajalugu

Paekivist hoone on 1841. aastal ehitatud Vaemla mõisa heinaküüniks. Aegade jooksul on majas olnud külapood, jahuveski ja 1950-tel organiseeris ENSV kohaliku tööstuse kombinaat siia villavabriku. Vanad masinad toodi siia mandri-Eestist ja töötasid 1987 aastani. 1992a. andis vanale majale uue elu perekond Valdma, kes tegi hoonele ja masinatele põhjaliku remondi.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid