Mälestise nimi Ahja mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Piirkonna ajastu silmapaistva segastiilis pargiarhitektuuri näide mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Esiväljak on erandlik, teda eraldab peahoonest kitsas veepeegel, mis on ääristatud tammereaga. Väljak on olnud nelinurkne muruplats. Keskmise suurusega (~6,2 ha), vabakujundusliku pargi esiväljakul on olnud poolkaarjas sissesõidutee, peahoonega ühendas teda jalgsild. Mõisa oli ka teine sissesõidutee, risti läbi pargi peahoone ette kitsale maaribale, teda ääristas pärnaallee. Tagaväljaku kujundus on pärit algsest, regulaarsest pargikujundusest, painutatud pärnaalleedega ruutudeks jaotatud ala. Pea-allee kulgeb peahoone keskteljelt. Pea-alleega on paralleelselt 2 alleed, risti läänest, põhjast ja idast piiravad seda ala ka alleed. See pargiosa on rajatud algselt ainult pärnadega, 19. sajandi II poolel kui park kujundati ümber vabakujunduslikuks istutati aktsendiks üksikuid okaspuid (kuusk, nulg, lehis) ja lehtpuid (tamm, vaher, kask). Pargile liideti Brachide valitsemise ajal juurde vabakujuline pargiosa ja kujundati maastikku pargi lähimas ümbruses. Koolimaja taha on istutatud õunapuid, samuti hoone ette, tiigi äärde. Parki piirab Tartu mnt ääres maakivist aed.
Dendroloogiliselt liigirikas, esineb 71 liiki. Põhipuuliigiks on harilik pärn. Palju on ka tamme ja vahtrat. 60.ndatel on täiendatud siberi seedermänni, frazerei nulu, torkava kuuse ja ebatsuugaga. Põlispuudest on tähelepanuväärne pargi kirdeosas asuv hall pähklipuu.

Mälestise ajalugu

Rajatud 19.s. I v. Mõisasüdamikust säilinud mitmeid südamikuplaane. Ahja mõisa plaan 1827.a. EAA f. 2072, n. 3, s.58 k
Ahja mõisa plaan 1874.a. EAA f. 2072, n. 5, s. 542
Ahja mõisa plaan 1900.a. EAA f. 2072, n. 9, s. 405