Mälestise nimi Räpina kirik

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajastu piirkonna hilisbarokne sakraalehitus.

Mälestise kirjeldus

Räpina Miikaeli kirik. Hilisbarokne 1-lööviline krohvitud kivihoone. Barokse kiivriga W-torniga pikale kirikusaalile liituvad käärkamber ja trepikoda. Fassaade liigendavad liseenid, aknaid ümbritsevad ehispinnad ja koorilõpmiku raiddetailid. Peafassaadil paiknevad allegoorilised skulptuurid, mis kuuluvad vene klassitsistlike skulptuuride ringi. Sisekujunduses domineerivad puitkonstruktsioonid sammastele toetuvad oreli- ja külgväärid ning altarirõdu.

Esimene puukirik ehitati Räpina 1630., mis hävis Põhjasõjas.
18.s. ehit. uus puukirik.
Praegune kivikirik valmis 1785. Rekonstr. 1882 kui kõrgendati W-fassaadi viiluosa võrra. 1885 ehit. barokne tornikiiver (arh. R.Guleke). 1857 valmis orelirõdu, 1871 külgväärid (ehitusmeister J.G. Mühlenhausen) 1882 ehit. hilisgootikast inspireeritud katuslagi. (EA)