Mälestise nimi Viira vesiveski

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline Võhandu jõe vesiveski

Kirjeldus

Viira vesiveski on viilkatusega ja laastukattega, kõrgel kivisoklil tahutud palkidest hoone. Veski vastas asub liivakivi paljand- Viira veskimüür. Lisaks põhihoonele kuulub vesiveski juurde varjualune laualõikuseks ja laastulöömiseks. Säilinud on töökorras veski sisseseade, kuid ilma turbiinita.

Ajalugu

Esimene vesiveski ehitati 19. ja 20. sajandi vahetusel ning kuulus Viira mõisa juurde. Veskit uuendati 1910. aastal. Hoone põles 1936. aastal ning uus vesiveski valmis samal kohal 1937. aastal. Viira mõisa algne saksakeelne nimetus oli Wiera. 1920.-30. aastatel oli tegemist taluveskiga.