Mälestise nimi Veriora mõisa teede piirdepostid

Seisund: varastatud detail
Kasutuses: Jah

Kohal koos kinnistu omanikuga Magnus Lang. Tuvastasime 9 piirdeposti varguse. Jäljed olid suhteliselt värsked- postiaukude muld oli veel kinni kasvamata. Valitsejamaja elanik Kalju Kurrusk teadis, et postid läksid kaduma öösel 3 nädalat tagasi ja on viidud minema masina jõul. Alles on jäänud 8 posti, millest pooled asuva juba naaberkinnistul. Omanik Magnus Lang tegi politseile avalduse.

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piirdetulbad, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piirdetulbad, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Veriora mõisaansambli säilinud osa üks elemente

Mälestise kirjeldus

Piirdepostid ääristavad põlluteed, mis viib Laine Langi maja juurde jäädes asukohalt mõisa loodenurka. Postid on umbes 70cm ( ülejäänud 70 cm asub maa sees) kõrgused, graniidist lõhestatud ja ülalt kitsenevad, neid on arvuliselt 17. Posti ühele küljele on süvistatud nelinurkne auk, sinna sai asetada puitlati. Õgvendamata, vana Põlva -Värska tee kulgeski nende postide ja mõisa abihoone vahelt. Postidest teisele poole teed jääva mõisahoone algne funktsioon ei ole täpselt teada.

Mälestise ajalugu

Veriora mõis eraldati Räpina mõisast 1828. aastal. Alates 1844. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis Rothide aadlisuguvõsale. Mõisasüda ehitati tõenäoliselt välja 19. sajandi kolmandal veerandil. Samast perioodist pärinevad tõenäoliselt ka mõisasüdant läbivat vana Põlva - Värska maanteed ääristavad piirdepostid. Kompleksi keskmes asunud puidust peahoone on hävinud. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Paulenhof.