Mälestise nimi Luua mõisa kavaleridemaja

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Kavaleridemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Silmapaistev šveitsipärase puitdekooriga ehitis

Kirjeldus

Luua mõisaansamblisse kuulub ka kavaleridemaja. I korrus punasest tellisest, II korrus puidust. Rikkaliku dekoratiivse šveitsipärase puitdekooriga ehitis.

Ajalugu

Luua mõisa peetakse piirkonna üheks vanimaks, esimesed märked Luua mõisast pärinevad 16. sajandist. 18. sajandi esimene pool ei jätnud puudutamata ka Lõuna-Eesti mõisaarhitektuuri. 1730ndate aastate algul rajati esinduslikud ansamblid Luual, Saarel, ilmselt ka veel naabruses Elistveres. Luua kavaleride maja on ehitusaeg jääb 19. sajandi teise poolde.

Vt. Lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on määratud mälestistele reg.nr.23963 -23966.