Mälestise nimi Palamuse pastoraadi peahoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19.s. Lõuna -Eesti pastoraadi tüüpiline näide millel on säilinud algupärane välisilme .

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatuse ja krohvitud fassaadiga puidust pastoraadihoone, mis paikneb kihelkonnakiriku vahetus läheduses. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Algselt paarikaupa rühmitatud kitsaste ja kõrgete akende ning lihtsa räästakarniisiga hoone välisilmet on hiljem mitmeid kordi muudetud, peamiselt juurdeehitistega. Suurem hoonemaht on lisatud pastoraadi lõunapoolsesse otsa, põiki hoone pikiteljega. Väiksem juurdeehitis paikneb hoone tagafassaadil. Pastoraat restaureeriti põhjalikult 2002. aastal. Tööde käigus taastati varem esifassaadi keskteljel paiknenud suurte tihedaruuduliste akendega puidust eeskoda-veranda. Hoone paikneb kirikut ümbritsevas pastoraadiansamblis, kuhu kuuluvad veel ait ja kihelkonnakooli hoone.

Mälestise ajalugu

Pastoraat on ehitatud 1859. Selles majas asus kool kus õppisid kirikumõisa poisid. Kasutusel rahvamajana.

Kaitsevööndi ulatus

Hoone asub järgnevate mälestiste ühises kaitsevööndis: 23970, 23971, 23972, 23967, 23969, 5842, 9287.

Allikad

Ranniku, V. (1971) Palamuse pastoraat. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=283 (10.06.2014)