Mälestise nimi Adavere mõisa park

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Piirkonna erinevatel etappidel rajatud mõisapargi tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Tänaseks on esiväljak on avar ebakorrapärane muruplats, laste mänguväljak, üksikute puudega. Tagaväljakul on endisest elupuualleest säilinud üksikud puud ja asub praegu kooli staadion. Suur osa pargist jääb peahoonest läände ja on poolitatud Tallinn-Tartu maanteega. Üldiselt on säilinud pargiosad hooldatud.
Park on keskmise liigirikkusega (37). Enamiku moodustavad hariliku saare ja vahtra isekülvne juurdekasv. Tähelepanuväärsed on suured mitmeharulised harilikud elupuud ja peahoone taga kasvav tamm (ü. 426cm). Pargis on naturaliseerinud lõhnav kannike.

Mälestise ajalugu

Von Vietingghoffide ajal 18. sajandi keskpaigas ehitati mõis esinduslikumalt barokkstiilis välja, püstitati kõrgel soklil paiknev puidust peahoone ning mitmeid kõrvalhooneid. 1745. aastal rajati prantsuse stiilis park, pügatud puude ja hekkidega. Pargi rajamist juhtis Peterburist kohale kutsutud haljastuskunstnik. Park kujundati ilmselt ümber vabakujunduslikuks pärast 1892. aastal uue härrastemaja ehitamist.