Mälestise nimi Lustivere mõisa piirdemüürid ja väravapostid

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mõisakompleksi piirdemüüri ja värvaehitise tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Müüritisena laotud siduseta maakiviehitis, piirab Lustivere mõisakompleksi. Piirdemüürid on erineva kõrgusega ja osaliselt restaureeritud. Maakivimüür on kõrgemana taastatud peahoone lähiümbruses tagaväljaku osas, sellele liitub idas madalam piirdemüüriga. Algsest piirdemüürist on säilinud veel lõik koolimaja juures. Osaliselt on müür lagunenud .Müüris on mitmeid väravakohti, mis erinevate kõrguste ja viimistlustega. Osa väravaposte on kollastest ja punastest tellistest ning krohvitud (teenijatemaja juures), osa krohvimata. Pealt on postid kaetud betooniga. Peahoone tagaväljakule on silikaattellistest postide vahel esinduslikud sepisväravad.

Mälestise ajalugu

Piirdemüürid ja väravapostid ehitatud erinevatel aegadel, enamus neist pärineb 19.s. I v. (vt. Lustivere mõisasüdamiku plaani 1822. a )

Kaitsevööndi ulatus

Ühine kaitsevöönd on moodustatud arhitektuurimälestistele reg.nr.24079 - 24086, ajaloomälestisele reg.nr.5857 ja arheoloogiamälestisele reg.nr.9347.