Mälestise nimi Võisiku mõisa vesiveski-viinavabrik

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Märksõna(16)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Veskihoone, Vesiveski, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Veskihoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tähelepanuväärne kõrge korstnaga majandushoone Võisiku mõisakompleksis, millel on säilunud hoone põhimaht ja ruumijaotus, hooneosad ning nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Maakividest ja tellistest mõisakompleksis asuv majandushoone, poolkelpkatuse ja kõrge korstnaga. Nõukogude ajal tehtud puidust pealeehitis.

Ajalugu

Hoone rajamisaeg jääb 19. sajandi II poolde, ehitustööd jätkuvad 19. sajandi lõpuni. Viinaköögi juures on maa- ja paekivist sild raidkiviga, millel on peal aastaarv 1828.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub ühises kaitsevööndis järgmiste mälestistega: 24038, 24039, 24040, 24041, 24043, 24044, 24045, 24046.