Mälestise nimi Roela mõisa peahoone varemed

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Mälestise tunnuseks on säilinud fragmendid originaalsubstantsist.

Mälestise kirjeldus

Härrastemaja oli suur, liigendatud kahekordne historitsistlik hoone. Ehitatud tellistest ja krohvitud. Hoone oli rikkalikult kujundatud frontooni, karniiside ja profileeringutega. Tänaseks säilinud ainult üks kahekorruseline nurgatorn.

Mälestise ajalugu

Mõisa peahoone oli algselt 18. sajandi teise poole murdkelpkatusega ühekorruseline barokne ehitis. 19. sajandi lõpuosas on hoonet mitu korda laiendatud (1871, 1880, 1884), mille tulemuseks on sopiline, osalt ühe-, osalt kahekorruseline historitsistlik puithoone.
Härrastemaja põles II maailmasõjas on tänaseni varemeis.

Üldinfo

1840. aastal Roela mõisa omandanud admiral Ferdinand von Wrangell (1796-1870) oli kuulus meresõitja ja maadeavastaja. Ta uuris põhjalikult Põhja-Jäämerd, kus mitu saart kannab tänini tema nime. 1829-35 oli ta hiljem USAle müüdud Alaska kuberner, kus tema nime kannab üks linn. 1855-57 oli ta ka Venemaa mereminister. Mõisa peahoone ees paikneb Ferdinand von Wrangellile püstitatud mälestusmärk ning tema nime kannab ka Roela Põhikool.