Mälestise nimi Muraste mõisa peahoone, 19.-20.saj.

Mälestise tunnus

Ajastu stiili ja hoonetüübi silmapaistev näide. Ehitis, mis on olulist rolli mängunud meie kultuuriajaloos (eesti kijanike Erni ja Pedro Krustenite ning eesti kunstniku Otto Krusteni sünnikoht)

Kirjeldus

Neorenessanss-stiilis, 2-korruseline, kõrgel soklil madala kelpkatusega kiviehitis. Peafassaad on merepoolne, selle keskel kolme avaga kaaristu, paremal kõrge eenduv 4-tahuline torn; S-fassaad seevastu on sümmeetriline, eenduva keskrisaliidi ees 5-tahuline trepikoda lahtise rõduga katusel. Esindusruumid - trepikojast azuurse vaheseinaga eraldatud vestibüül ja saal - paiknevad I korrusel. Elutoad jäid II korrusele. (EA)

Ajalugu

Mõis on rajatud 17.s. Mõisaansambli praegune ilme pärineb 19.s. II poolest. Peahoone valmis N. v. Krusensterni ajal 1851. Suuremad mõisasüdame väljaehitused toimusid 1880-ndatel aastatel. Hoone põles 25/26.02.2001.