Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Kirjeldus

Sammas kujutab endast klombitud maakividest laotud sokliga obeliski, mille tipus on malmist valatud Vabadusristi kujutis. Obeliski esikülje ülaosas on mustast graniidist valmistatud tahvel tekstiga: „Au Jumalale. / Mälestus langenuile. / Tänulik Noarootsi. / Gud till ära. / Minne för de fallna. / Det Tacksama Nuckö.” Sokli esiküljel on tekst: „Wabadussõjas langenud: / I frihetskriget fallna:”, selle all on 12 nime. Tagumisel küljel: „Ilmasõjas langenud: / I världskriget fallna:” ja 44 langenu nimed.

Ajalugu

I maailmasõjas ja Vabadussõjas langenute mälestustesamba valmistas kohalik ehitusmeister Mathias Palms (Pelmas, Palmas?) arhitekt Eugen Sachariase kavandi järgi. Sammas avati 10. juunil 1935.
Sammas õhiti 1948.a. Samba tipus olnud Vabadusristi kujutis asetati hiljem Noarootsi kiriku külgukse ees asuva esiku parempoolsele seinale.
Mälestussammas taasavati 24.juunil 1990.

Kaitsevööndi ulatus

Asub kaitsealuse kalmistu territooriumil. Kaitsevööndi piirid on nähtavad maa-ameti kaardil ja KKT juurde lisatud skeemil.