Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Mälestise kirjeldus

Mälestussammas kujutab endast kolmejärgulisele graniitalusele paigaldatud sokliga obeliski, mille tipus on pronksist Vabadusristi kujutis. Obelisk on valmistatud dolomiidist. Sokli niššidesse on paigaldatud graniittahvlid.. Esikülje tahvlil on tekst: „Eesti iseseisvuse eest / langenud kangelasi / mälestab tänumeeles / AUDRU kihelkond / AU LANGENUILE”. Samba paremal küljel: „LANGENUD VABADUSSÕJAS”, järgnevad 46 nime. Vasakpoolsel küljel: „ILMASÕJAS LANGENUD” ja 58 nime. Tagumisel küljel: „AU LANGENUILE / SU ÜLE / JUMAL / VALVAKU”. Sinna on lisatud veel tekst: „AVATUD 2. 07.1939 / TAASAVATUD 2. 07.1989”.

Paikneb mälestisel Audru kalmistu, reg nr 8305.

Samba kavandi valmistas kunstnik Erich Leps. Mälestussammas avati 2. juulil 1939.
Monument lõhuti 1945.a. kevadel. Samba alus jäi terveks, obeliski plokid veeti Audru jõkke.
Mälestussammas taasavati 2. juulil 1989.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt muinsuskaitseseaduse § 25 lg 5 kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.