Mälestise nimi Elamu J.Vilmsi tn 18/Tina tn 1

Mälestise tunnus

Silmapaistva arhitektuuriga historitsistlik puitelamu, mis on ilmekas näide Kadrioru eeslinna arhitektuurist. Hoone moodustab ansambli teise nurgalahendusega hoonega, mis paikneb üle tänava. Arhitekt Nikolai Thamme loomingu näide.

Kirjeldus

Elamus oli kummalgi korrusel kaks üsna ruumikat üürikorterit. Tegemist on ilmeka fassaadikujundusega puitelamuga, hoone fassaade kujundavad vertikaal- ja horisontaallaudise vaheldumine, puitdekoor. Hoonel on linnaehituslikult tähelepanuväärne tornehitis hoone nurgal.

Ajalugu

Tina tänavast eemal olev, J.Vilmsi tänava äärne elamu ehitati 1879. aastal arhitekt Nikolai Thamme projekti järgi. Nurgalahendusega juurdeehitus on lisatud 1911. aastal. Hoone kannab Tallinna ajaloolisele eellinnale omast kohati üsna keerulist ehitusliku arengu pitserit, mis on tänaseks uuema hoonestuse ees kadumas.

Kaitsevööndi ulatus

J. Vilmsi t. 7, J. Vilmsi t. 9, J. Vilmsi t. 16/Tina t. 2 ja J. Vilmsi t. 18/Tina t. 1 elamute ühine kaitsevöönd vastavalt lisatud plaanile.