Mälestise nimi Kärdla reservelektrijaama peahoone koos sisseseadega

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Elektrijaam, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Elektrijaam, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Kärdla kohaliku ajaloo kontekstis kannab see hoonetekompleks teatavat tööstusajaloo järjepidevust. Ainulaadne tehnikakompleks. Sisuliselt on tegemist töökorras diisel-elektrijaamaga, kus on olemas kogu vajalik sisseseade ja abivahendid. Suurepärane industriaalarhitektuuri näide, mis sobitub hästi linnapilti.

Kirjeldus

Ühe kuni kolme korrusega, L- tähe kujulise põhiplaaniga krohvitud kivihoone. Vaatamata 25 aasta jooksul toimunud mitmes etapis ehitamisele, on peahoone siiski meeldivalt terviklik. Peahoone arhitektuur on mõjutatud veel ennesõja-aegsest arhitektuurist.
Sisseseades on olemas 8 erinevat diiselgeneraatorit koos kõigi vajalike abi-seadmetega, kaks komplektset kilbiruumi ja erinevad abiruumid ning töökojad. Kõik seadmed on põhimõtteliselt töökorras. Diiselgeneraatoritest on 7 valmistatud 1950- 1960-ndatel aastatel nõukogude raketiväe tarbeks Gorki ja Harkovi tehastes ja 1 1950. aastal Škoda tehases.

Ajalugu

Kärdla elektrijaam on ehitatud ajavahemikus 1954 – 1979. Projekt on koostatud 1953. aastal Eesti Põllumajandusprojektis ja selle originaal asub Hiiumaa Muuseumis. Kärdla elektrijaama ajalugu on uurinud kohalikud koduloouurijad. Materjalid on publitseeritud erinevates maakonnaajalehe numbrites ja on olemas ka Hiiumaa Muuseumis.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid