Mälestise nimi Sõiduauto Berliet
Ajutise kaitse alla võetud 06.08.2007

Sõiduato “Berliet”
Mudel “Torpedo”
Kere tüüp kabriolett
Väljalaske aasta 1927 Lyon, Prantsusmaa
Kodanlikul ajal oli ta olnud Eesti Vabariigi sõjaväe kolonel-leitnant Koch´i sõiduauto. Kolonel-leitnant Koch oli Tapal asuva autorügemendi komandör.
Seejärel ostis selle auto ära Karl Bert, kes oli Tapa linnas autojuhi kursuste läbiviija ja kasutas seda autot õppesõiduautona. Aastal 1941 lammutas Karl Bert selle auto osadeks, et vältida selle sattumist Vene võimude kätte. Aastal 1975 müüs Hr.Karl Bert selle sõiduki osadena Gennadi Laur’ile.
Gennadi Laur pani selle auto uuesti kokku ning see võttis tal aega kokku 5 aastat. Uuesti sõidukorda sai see sõiduk 1980 aastaks.
1988 a. müüs Gennadi Laur selle auto edasi Viru Kolhoosile. Viru Kolhoosi lagunemise järel moodustati AS Vihula Mõis, kes haldas endise kolhoosi varasid ning auto kuulus seega samuti ettevõtte varade hulka. Tänaseks on omanikfirma nimetus Vihula Mõis OÜ.
Allikas: Gennadi Laur
Koostas: Raul Leht