Mälestise nimi Rahapakk, 15. saj? (puit, raud, sepis)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Sakraalese, Annetustarve, Kogumiskassa.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ainulaadne ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kiriklik tarbeese hiliskeskajast 15. sajandist

Kirjeldus

Risttahukalise postamendi kujuline dolomiitplokk väikese sepiskaane ja ristülikukujulise süvendiga tipus. Pealisosa allserv faasitud, sepiskaanes on väike rahapilu.

Kooris, altarist põhja pool (lahtiselt)

Ajalugu

Rahakast on profileeritud mõika ja kolmnurkse ristlõike plaadiga. See profiil on Kaarma kirikut kahelööviliseks ehitanud meisterkonna tunnusjooneks ning seega pärineb ohvripakk 15 sajandi algusest (K. Markus, T-M. Kreem, A. Mänd. Kaarma kirik, 2003, lk. 121).

Kirjandus

K. Markus, T.-M. Kreem, A. Mänd. Kaarma kirik. Tallinn, 2003, lk. 121: Koori põhjaseina ääres seisab raidkivist ohvripakk, kuhu koguti kiriku jaoks raha. Kõrge ja saleda „kivipaku“ rahakast on profileeritud mõika ja kolmnurkse ristlõikega plaadiga. See profiil on Kaarma kirikut kahelööviliseks ehitanud meisterkonna tunnusjooneks ning seega pärineb ohvripakk 15. sajandi algusest.

Materjal: dolomiit, raud.
Tehnika: raidtehnika, sepistatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 15. sajandi algus
Mõõtmed: kõrgus ca 124, 5 cm, pealt ca 36 x 28 cm, jalaosa 19, 3 x 21, 5 cm, sepiskaas 17, 4 (16, 8) x 18, 2 (18) cm, süvend ca 12 x 11 x 9, 5 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): pealt osaliselt purunenud (kivitükid lahtiselt), määrdunud, rohevetikat, sepiskaas roostes, üks hing ja kramp katkised (2009)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): pealisosa allserv faasitud, sepiskaanes väga väike rahapilu