Mälestise nimi Kergu kalmistu

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 19.-20.s. pärinevate hauatähiste ning jälgitavate piiridega järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Kergu EAÕK kalmistust lõuna pool.
Kalmistu välispiirdeks on esiküljel maakivimüür, teistel külgedel - kivikuhjatis kõrgusega kuni 1,2m. Kalmistul on kaks väravat. Lõunaküljel paiknev peavärav on kõrgete klombitud paekivist postide ja sepisvõrega. Postid tipnevad ümmarguste kivikuulidega. Väravapostil on pronkstahvel kirjaga: "Heinrich Oldekopi mälestuseks 1930". Idaküljel paiknev värav on metallpostidel keevisvõre.
Kalmistu teedevõrk ei ole regulaarne, kvartalite piirid ähmastunud, esineb isetekkelisi radasid.
Tähistest esineb sepis-, puit- ja malmriste ning kivist hauatähiseid. Piiretest on rohkem hekke ja mätaspiirdeid, esineb sepispiirdeid.
kalmistul on puidust tööriistakuur ja kaev.
Väljaspool kalmistu piire on prügi ladustamise koht ja konteiner.

Kalmistu õnnistati 1773.a.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri käskkirjale nr 368 04. september 2008 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" ulatub kaitsevöönd kinnistutele kü tunnusega 27601:003:0025, 27601:003:0019.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari.