Mälestise nimi Vändra mõisa kalmistu

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ajastu tunnustatud kultuuritegelastega seotud matusekoht.

Kirjeldus

Kalmistu on ristkülikukujuline 0,45ha suurune kõrgem maa-ala Vana, Kooli ja Pika tänavate vahelisel maa-alal. Sissepääsu piiravad Vana tänava pool kõrged graniitpostid sepisvõredega. Parempoolsest sepisvõrest on säilinud fragmendid. Kalmistut ümbritseb maakividest laotud müür. Müür on kohati tugevasti lagunenud, müüri lahtised kivid kalmistukünka servadel. Osa müürist kaetud pinnasega ning võsastunud. Kalmistualal kasvavad põlispuud. Kalmistuinventarist on säilinud ümberlükatud hauasammas kirjadega allpool, hauaplaadi katke ja ristiode aluskivid.
Kalmistu lõhuti kohaliku RSN TK korraldusel ja sellele rajati tantsuplats. Sellest ajast on säilinud pinkide fragmendid.

Vana-Vändra mõisnike v. Dittmarite kalmistu. Rajatud XIX saj.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri käskkirjale nr 368 04. september 2008 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" ulatub kinnistutele kü tunnustega 93101:003:0088; 93101:003:0157; 93101:003:0123; 93101:003:0166; 93101:003:0002; 93101:0141.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari