Mälestise nimi Illuste mõisa kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Ajastu tüüpiline, väheste, kuid iseloomulike säilinud elementidega mõisakalmistu.

Kirjeldus

Kalmistu on väike hulknurkne 0,44ha suurune maaala, mis on ümbritsetud sügavate kraavidega. Täitununa prahi ja pinnasega, ulatub selle sügavus kohati 2 meetrini. Seespool kraavi asub vall mis on madalaks vajunud. Sissepääs kalmistule on markeeritud madalate, umbes 0,8m kõrguste väravapostidega, milledest vasakpoolsel, püstioleval on küljes ketikinnitusaasad. Parempoolne post on oma asukohast välja tõstetud ja lebab samas maapinnal. Sissepääsutee kui ka kogu kalmistu ala on tihedalt võsastunud. Põõsasrinde moodustab lumemari, kõrgemal rindel on sarapuud. Kalmistu alale on ilmselt istutatud metsa, kohati on sirgetes ridades kuusenoorendik, mis on osaliselt kuivanud. Kõrghaljastuses on vanu lehiseid, kuuski ja kaski. Kalmistu põhjapiirilt läheb võsastunud jalgrada haudade juurde ja pöördub sealt lõunasse.
Kalmistul on kaks nähtavat matuseala. NW-nurgas on kiviristi jalam piiblitekstiga. Jalamikivi on katki, selle üks tükk kirjaga "Freiherr" asetseb selle kõrval, nime ei ole säilinud. Ristide ees on kaks hauaplaati:1. Bertha Marie v. Maydell, geb.den.20.......... gest. den.29.oct.... 2. Amalie Alexandrine v. Maydell, geb.den 21.aug 1842,gest. den. 11.Mai 1847. Samas on kirjadeta tömppüramidaalne hauasammas.
Teine matuseala on kalmistu idaküljel, selle, umbes 2*2m platsi ümber on kunagi istutatud kuusehekk, mis on ülekasvanud. Tähiseks on puurist plaadikesega, mis näitab matuseaastat 1941.

Asukoha kirjeldus

Kalmistu asub Illuste mõisast umbes 0,8 km kaugusel S-suunas, ainsal kõrgemal künkal, muidu madala ja soise Paadrema jõe vasakul kaldal Illussaare poolsaarel.

Ajalugu

1870.a. suvel ostis Illuste mõisa Gotthard v. Maydell, Vatla ja Pootsi mõisate omanik. Tema poeg Eduard Theodor rajab Paadrema jõe kaldale pargi. Ilmselt on kalmistu illuste mõisa parki rajatud varem, sest ühel hauaplaatidest on säilinud surmadaatum 1847, kusjuures on tegu Maydelliga.

86301:001:0189

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari