Mälestise nimi Voltveti mõisa kalmistu

Ajastu tüüpiline, väheste, kuid iseloomulike säilinud elementidega mõisakalmistu.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu on ca 40*50 m ristkülikukujuline 0,2ha suurune maaala Punapargi tee (Tihemetsa-Leipste maantee) ääres, mis on ümbritsetud sügavate kraavidega (looduslikud ojad). Maanteelt viib kõrgele hauakünkale rada, mis kulgeb üle kalmistu ja suundub jalgrajana Voltveti mõisa (N) suunas. Sissepääsu maanteelt markeerivad 2 madalat (1 m) ümargraniitposti ja kalmistu põhjaküljel 2 kõrget (1,8m) tahutud graniidist posti (kolmnurkese tipuga risttahukat). Kalmistuala on tihedalt võsastunud. Säilinud on paar ristide (murdunud ja kadunud) aluskivi.

Kalmistu paikneb Tihemetsa-Leipste tee ääres, Punapargi paisjärve vastas, seljandikul.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga 04. september 2008 nr 368 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" kehtestatud kaitsevöönd hõlmab kinnistuid KÜ tunnustega: 71101:006:0037, 71101:006:0040, 71101:006:0075.

Üldinfo

Eksperthinnangud ja kirjeldused kalmistute vastavusest mälestise tunnustele on koostanud ajaloolane Eduard Rajari