Mälestise nimi Miinisadama aku- ja torpeedokoda
Ajutise kaitse alla võetud 26.06.2008

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 26.06.2008 käskkiri nr. A-21 Kuupäev: 26.06.2008
Kultuurimälestiseks tunnistamine" Kultuuriministri käskkiri 24.04.2014 nr 134 Kuupäev: 25.04.2014

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

1. Üks väheseid Eestis säilinud militaarsadama hooneid, millel on säilinud algne maht ja välisilme. Hoonel on haruldased betoonist laekonstruktsioonid ning betoonist aknalengid ja -raamid.
2. Kuulub Tallinna Miinisadama ajaloolisesse hoonekompleksi, mis kuulus enne esimest maailmasõda Peterburi merekaitseks rajatud Peeter Suure Merekindluse juurde.

Kirjeldus

Põhimahus 1- ja keskel 2-korruseline raudbetoonist sõrestiku ja -vahelagedega hoone, mis kaetud silinderkatusega, milles kolmnurkvalgmikud. Hoone asub kõrvuti teiste sadamahoonetega. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Aknaraamid on algselt olnud valubetoonist. Hoone fassaade liigendab sümmeetriliselt paiknevate stiliseeritud pilastritena kujundatud raudbetoonsõrestik, mille vaheline seinapind on samuti raudbetoonist, ent kaetud krohvipinnale kantud kvaaderduse imitatsiooniga.

Ajalugu

Miinisadamad moodustavad ühe osa aastatel 1907-1913 Eestisse kavandatud Peterburi merekaitse kompleksist, mille eesmärk oli rajada Soome lahe mõlemale kaldale kaitsepositsioonid, mis oleksid sulgenud laevade ligipääsu pealinnale. Kompleksi ehitisi püstitati Eestisse 1911.-1918. aastani. Tallinnasse pidi muuhulgas tulema Peterburi kaitse pea- ehk keskpositsiooni laevastiku pea-operatsioonibaas, mille tarbeks hakati 1912. aastal ehitama uut sõjasadamat. 1913.-1918. aastani rajati selle raames praegusesse Miinisadamasse ka aku- ja torpeedokoda. 20. sajandi jooksul on sadama hoonete funktsioone vastavalt sõjaväe vajadustele muudetud.

Allikad

Treufeldt, R. Treufeldt, H. (2008) Tallinna Miinisadama 1916. aasta ehitiste mälestiseks tunnistamine. Mälestiste tunnustele vastavuse eksperthinnang. [www] http://register.muinas.ee/ftp/MKA%20inventeerimine/MKA%20Miinisadam.pdf