30.10.2014 toimus registri suuremahulisem uuendamine. Seoses sellega võib esineda registri töös hälbeid ja/või tõrkeid.

Probleemide jätkumisel kasutada puhverdatud failide uuendamiseks brauseri info värskendamist (F5 e. Refresh kasutamine) või tühjendada brauseri vahemälu (põhjalik õpetus Google abikeskuses). Peida teade.

Mälestise nimi Harju-Risti kirikuaed 15.-19.saj. ja kalmistu
Mälestise vana number Arh. 284
Liigitus ehitismälestis, ajaloomälestis

Inspektor: Harjumaa vaneminspektor, Armin Rudi

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

hauatähised, hauad, piirdeaed. Omab kultuuriajaloolist, kunstilist (hauatähised), miljöölist väärtust.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Mälestise kirjeldus

Harju- Risti kirikuaia kujnemine matmispaigana on dateeritav koos kiriku rajamisega 15. sajandil. Praegusel kalmistul on eristatav vanim osa kirikuaiana ja sellele hiljem, tõenäoliselt 19. sajandi lõpus- 20. sajandi alguses lisandunud matmisala kirikaiast idas ja kagus, kirikaia ja maantee vaheline, madala kivivalliga ümbritsetud, praeguse pastoraadi alal pole vaatlusega võimalik matuseid tuvastada ja ilmselt polegi see olnud kasutuses kalmistuna. 20. sajandi teisel poolel on kalmistut laiendatud itta ja põhja. Kirikuaia peasissepääs kiriku läänesissekäigu vastas on vormistatud kahe lubjakiviplokkidest väravapostiga, millede vahel kahepoolne puitlattvärav. Kirikuaia lõunaosas asub Vabadussõjas hukkunute mälestusmärk. 20. sajandi keskpaigast vanemaid hauatähiseid ja -piirdeid on kalmistul 2001. aasta märtsis loendatud järgmiselt: 43 sepistatud metallist hauatähist, 16 valumetallist hauatähist, 3 metallpiiret, 116 kivitähist, neist 9 hauakatteplaati.

Kadakas, V. 2008. Arheoloogiline järelevalve Harju-Risti kirikuaias kaablitrassi kaevamisel.